Samen een nieuwe school bouwen

door David Kranenburg

Ik mocht deze week een praatje houden voor de buurtbewoners in Nobelhorst, een nieuwe wijk in Almere. Eigenlijk moet ik het geen “wijk” maar een “stadsdorp” noemen. Verscholen tussen het groen ligt een enorme bouwplaats met als middelpunt een gezellig ogende buurtschuur. Nieuwe bewoners worden uitgedaagd om samen initiatieven te nemen. Duurzaamheid en ondernemerschap staan centraal. De slogan: “Maak je buurt met de buren – made by you” leeft er echt. Bewoners bouwen mee aan dit stadsdorp. Naast de buurtschuur, waar we de eerste paal van de wijk hebben geslagen, is een brink gepland. Aan deze brink komt de school. Een Sterrenschool…. 

paal

De eerste paal

Samen bouwen aan duurzaamheid

Als je daar staat te spreken, te midden van al dat groen, is het allemaal zo vanzelfsprekend. Natuurlijk bouw je samen. Hier kan je niet als eenling wonen. Je hebt elkaar nodig. Elke nieuwe voorziening voelt nog als een feestje. Zo ben ik hier in december nog getuige geweest van de feestelijke opening van de eerste bushalte door Annemarie Jorritsma. Ook de duurzaamheid is hier essentieel. Duurzame relaties, duurzaam bouwen, duurzame energie; alles ademt hier nog duurzaamheid uit. Nog wel…. Maar hoe gaat dat als er straks 4300 woningen staan? Voelt het dan nog zo?

Samen bouwen aan de school als hart in de wijk

Als projectleider van deze geplande school heb ik hierop ingestoken. Dit stadsdorp heeft de school als hart nodig. Rond die school groeien de kinderen op. Daar ontmoeten mensen elkaar dagelijks. Als er straks 10.000 mensen wonen en de bosrand niet meer zichtbaar is door de bebouwing, zal deze gedachte van samen en duurzaamheid worden bestendigd door de school. We bouwen de school dus samen met de bewoners of (toekomstige) ouders. Niet letterlijk, steen voor steen, maar door de wensen en verwachtingen af te stemmen.

We willen onderwijs waarbij ouders, school en buurt als partners optrekken. Waar samen gezocht wordt naar praktische oplossingen passend bij de gezinssituatie (welke schooltijden, welke vakanties) en inhoudelijke oplossingen (welke manier van leren, welk programma). Een school waar men elkaar kent. Waar je de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes van je kind kent. Waar je op elkaar kunt rekenen.  De sterren van de sterrenschool, de 21th century skils van de Steve Jobs School en de gedachten van O4NT (onderwijs voor nieuwe tijden) komen allemaal samen in deze school. Natuurlijk! We hebben het over een school voor de toekomst. Gisteren werd me echter weer heel duidelijk dat er één thema met kop en schouders bovenuit zal steken: De school als hart in de wijk, als initiatiefnemer van de duurzame relaties, als verbindend element.

We gaan het samen doen!

Geef een reactie