Ouders en school: wat zeggen jongeren erover?

Door: Reina Jager, BOP onderzoek en communicatie

“Mam, wil je me overhoren?”, vraagt Harrie*. “Waar gaat het over?”, vraag ik. “Frans, ik heb overmorgen een proefwerk.” Harrie zit net in de tweede van de havo. Op het Zernike College in Haren. Hij heeft het er naar zijn zin. En wij als ouders zijn ook blij met de school. De overstap van groep 8 naar het voortgezet onderwijs ging niet zonder slag of stoot. Nieuwe klasgenoten, nieuwe leraren, huiswerk, proefwerken … Dat was voor hem flink wennen. En daardoor voor ons ook: uitleggen, overhoren, ezelsbruggetjes bedenken, helpen organiseren en plannen…

Gelukkig snapt de school waar ouders in zo’n situatie behoefte aan hebben. De mentorgesprekken, de tips en hulpmiddelen voor het leren, de informatieverstrekking over de activiteiten op school, zorgden ervoor dat we samen goed door het eerste jaar kwamen. Inmiddels begint het allemaal wat te wennen en hebben wij als ouders het gevoel dat we iets minder nodig zijn. Straks, als we nog verder zijn, zal onze betrokkenheid vast helemaal niet meer zo belangrijk zijn. Waarschijnlijk zelfs ongewenst. Althans, dat was mijn veronderstelling. Totdat ik de resultaten van het mini-onderzoek ‘Jongeren over ouders en school’ onder ogen kreeg.

*Deze naam is fictief, omdat mijn zoon niet met z’n eigen naam in dit stukje wilde. “Zeg maar Harrie”, zei hij (naar de naam van zijn konijn).

Mini-onderzoek

In augustus 2014 voerde BOP onderzoek en communicatie, samen met Actief Ouderschap en +Participatie, een mini-onderzoek uit onder jongeren naar de betrokkenheid van hun ouders bij school. We waren benieuwd hoe belangrijk jongeren de betrokkenheid van hun ouders vinden en wat de school volgens hen kan doen om de betrokkenheid te vergroten. We legden 15 vragen voor aan een groep vmbo’ers en havo/vwo’ers uit de onder- en bovenbouw. 167 jongeren gaven hun mening. De resultaten laten zien dat ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs belangrijk is. Met de tips die jongeren geven kunnen scholen samen met ouders nog gerichter aan de slag met het maken van beleid. Binnenkort publiceren we de resultaten. Hierbij alvast een korte samenvatting.

Ondersteun ouders bij het helpen van hun kind bij het leren.

Opvallend is dat jongeren de hulp van hun ouders bij het leren erg waarderen. Ruim de helft van de jongeren (56%) geeft aan dat hun ouders goed kunnen helpen. 52% van de jongeren vindt het belangrijk dat hun ouders kunnen helpen bij het leren. Reden genoeg om als school iets te doen met de tips die jongeren aandragen over hoe school hun ouders hierbij kan ondersteunen. Zoals het aanbieden van workshops aan ouders over hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden of door ze nieuwsbrieven te sturen met bruikbare tips.

Houd ouders beter op de hoogte van wat er op school gebeurt.

Bijna driekwart (72%) van de jongeren vindt het belangrijk dat hun ouders goed op de hoogte zijn van wat er op school gebeurt. Ruim de helft van de jongeren (57%) vindt echter dat de school hun ouders niet goed op de hoogte houdt van de vakken en activiteiten die zij hebben. En bijna de helft (48%) zegt dat school hun ouders niet goed op de hoogte houdt over hoe zij het doen op school. Hier valt voor school dus nog veel te winnen. Jongeren denken dat de school daar heel gemakkelijk iets aan kan doen. Bijvoorbeeld door maandelijks per e-mail een update te geven van het programma en de voortgang. Of door regelmatig mentorgesprekken te voeren of even te bellen.

Leer ouders kennen.

Bijna de helft van de jongeren (49%) vindt het belangrijk dat de school hun ouders kent. Hoe de school dat moet aanpakken? Jongeren dragen diverse ideeën aan. Zoals het organiseren van een meeloopdag of schoolfeest voor ouders.

Zorg door de hele school heen voor ouderbetrokkenheid.

Opvallend is dat jongeren van verschillende leeftijden en niveaus ongeveer hetzelfde denken over ouderbetrokkenheid. Dat betekent dat vormgeving van beleid door de hele school heen belangrijk is.

Wilt u alle resultaten van het mini-onderzoek ontvangen?
Meld u dan aan voor ‘ontvang inspiratie en tips’ onderaan deze pagina.

Geef een reactie