Een wensen- en verwachtingenavond met ouders

Door: Twanny Verdonschot

Met Actief Ouderschap heb ik al op meerdere scholen een wensen en verwachtingenavond mogen leiden. Tijdens een wensen en verwachtingenavond gaan ouders in gesprek om met een trainer van Actief Ouderschap te praten over de ouderbetrokkenheid op school. Zij vertellen waar zij tevreden over zijn en waar kansen voor verbetering liggen voor de school.
De wensen- en verwachtingenavond is de aftrap om ouderbetrokkenheid te versterken op school. Als vervolg wordt een partnerschapsteam geformeerd, waarin een aantal ouders en leerkrachten, vanuit de bevindingen van de wensen- en verwachtingenavond, gaan werken aan deze ouderbetrokkenheid.

Ik trap de avond af met een presentatie over de vijf partnerschappen van Actief Ouderschap: formeel en informeel, didactisch en pedagogisch, en maatschappelijk partnerschap. Ik bemerk altijd veel herkenning bij ouders én leerkrachten. Na afloop zit de sfeer er meestal goed in! Na de presentatie gaan ouders en leerkrachten in vijf groepen uiteen, elk corresponderend met één van de vijf partnerschappen, om te praten over de ouderbetrokkenheid op school. De groepen wisselen één keer van partnerschap. Na afloop presenteren ouders de conclusie van de eigen groep aan alle ouders en leerkrachten.

Applaus

Bij dit onderdeel is er altijd weer een ouder die het heel spannend vind om te presenteren, maar dapper de stoute schoenen aantrekt en het podium beklimt. Deze ouder krijgt dan een extra hard applaus. Keer op keer blijken ouders het fijn vinden dat zij kunnen vertellen over hun wensen en verwachtingen. De school laat zien dat ouders serieus worden genomen en dat er met de ideeën van ouders echte verbeteringen aan school kunnen worden aangebracht. Ouders zeggen dat zij zich gehoord voelen. Na afloop zijn school en ouders dichter tot elkaar gekomen en is er nog meer wederzijds begrip ontstaan. Dit heeft natuurlijk een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind!

Meer weten over de wensen- en verwachtingenavond? Download de flyer

Geef een reactie